Psikolojinin Metodları

1) Betimleyici yöntemler:

a) Gözlem yöntemi: Bir organizmanın içinde bulunduğu doğal duruma hiçbir müdahale etmeden dışarıdan gözlem yapmasıdır. Araştırmacı incelediğinde konuya kendi inançlarını ve görüşlerini karıştırılmamalıdır.

b) Testler ve anketler: Kişilerin zekaları, yetenekleri, kişilikleri testlerle ölçülür. Anketlerle ise kısa kısa pek çok soru geniş kitlelere yöneltilir.

c) Klinik yöntemler : Bu metodun amacı hastalıkların nedenini bulma ve tedavi etmektir.

d) Mülakat (Görüşme): Uzman kişi hastalara sorular sorarak görüşür.

e) Vaka incelemesi: Kişi hakkında bilgi toplamaktır. (ailesi, çevresi v.b)

2) Deneysel yöntem:

Deney: Araştırmacı tarafından hazırlanan gerektiğinde değiştirilebilen tekrarlanabilen araştırma yöntemidir. Deney yapılırken çeşitli faktörlerden birisi değiştirilip diğerleri sabit tutulursa buna deneysel kontrol denir.

Deney Grubu: Üzerinde araştırma yapılan etkisi incelenen faktörün uyguladığı gruptur.

Kontrol gurubu: Ünlük şartlarda bırakılan gruptur.

NOT: Deney ve kontrol gruplarının her yönden bir biri ile denk olması gerekir. (yaş, cinsiyet v.b) Bunun nedeni sadece incelediğimiz faktörün etkisini görmek diğer faktörlerin etkisini kaldırmak içindir.

Değişken: Farklı değerler alabilen Diğer öğelerdir.(Ör: yaş) Deneylerde iki değişken vardır.

Bağımsız değişken: Deneyde etkisi araştırılan sebep durumunda olan değişkendir.

Bağımlı değişken: Bağımsız değişkenin değişmesi ile ortaya çıkan sonuçtur.

Örnek: Tekrarın öğrenmedeki etkisinin araştırıldığı bir deneyde ‘’tekrar’’ bağımsız değişkendir. Sonuçta ortaya çıkan ‘’öğrenme miktarı’’ ise bağımlı değişkendir.

3) Korelasyon (Bağıntı) yöntemi: Korelasyon iki değişken arasındaki ilişki (değişken) demektir. Örneğin: Şöyle soruların araştırılmasında Bu yöntem kullanılır; Boy uzunluğu ile iyi basket oynama arsında bir ilişki var mı? , Sigara içme il e eğitim düzeyi arasında ilişki var mı? Korelasyon iki çeşittir.

a) Pozitif (olumlu) korelasyon

İki değişkenden biri artarken diğeri de artıyor, biri azalırken diğeri de azalıyorsa korelasyon pozitiftir. (0 ile +1) değerleri arasındadır.zeka-öğrenme örnek verilebilir.

b) Negatif (olumsuz) Korelasyon

İki değişkenden biri artarken diğeri azalıyor, biri azalırken diğeri artıyorsa korelasyon negatiftir. (0 ile –1 arasındadır.) örnek olarak: Başarı-tembellik verilebilir.

c) Sıfır korelasyon İki değişken arasında hiçbir bağlantı yoksa sıfır korelasyon vardır. Örnek olarak: boy uzunluğu-zeka verilebilir. şken arasında hiçbir bağlantı yoksa sıfır korelasyon vardır. Örnek olarak: boy uzunluğu-zeka verilebilir

Comments